09/01/2018
Gevaar van energydrank
Het gebruik van energydrankjes is schrikbarend hoog. Ik wil jullie graag wijzen op de gevaren en de verslavende werking van deze drankjes.
Twee keer per jaar geef ik een gastles over voeding op een scholengemeenschap. Ik ga dan met ze aan de slag over wat gezonde en ongezonde voeding is. Uiteraard zijn er leerlingen die weten wat gezond en ongezond is, maar de meesten weten niet wat koolhydraten of eiwitten zijn en waar dat dan in zit. Een vast onderdeel is: ‘Wie drinkt er weleens energydrank?’ Bijna iedere leerling steekt dan zijn vinger op. De leerlingen weten precies wat erin zit: cafeïne en taurine. Maar wat er verder in zit en wat het met het lichaam doet is voor de leerlingen onbekend. Sommige leerlingen drinken zelfs meer dan drie blikjes per dag – schrikbarend veel -! De reden: ‘ik ben anders zo moe’. Ook was er één die het als ontbijt gebruikte.
Waar komen de drankjes eigenlijk vandaan?
Het is ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog in Japan. Japanse piloten waren oververmoeid door de vele vlieguren en zochten naar een oplossing. Ze bedachten een drank met taurine – een organisch zuur dat zwavel bevat en een stimulerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Zo ontstond het drankje Lipovitan D. Door het grote succes vond het drankje zijn weg naar Thailand, waar het concept Red Bull werd uitgevonden.
Wat maakt het drankje verslavend?
Het drankje is zo verslavend, omdat de suiker (1 blikje = 10 suikerklontjes) zorgt voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel en dus zorgt voor nieuwe energie. De alvleesklier gaat als reactie insuline produceren, waardoor de bloedsuikerspiegel sneller daalt. De energie van het drankje is dus maar van korte duur. Daarnaast wordt de suiker die achterblijft opgeslagen als vet en verhoog je de kans op diabetes type2, omdat de alvleesklier keer op keer insuline moet aanmaken.
Het tweede verslavende element is de cafeïne. De hoge dosis van één blikje staat gelijk aan bijna een liter coca cola of zes koppen koffie. Daarnaast versterkt de cafeïne het oppeppende effect van suiker, waardoor de energie boost sterker is. Door veelvuldig gebruik van deze drank, raakt je lichaam gewend aan stoffen als suiker en cafeïne. Het effect wordt minder, waardoor je meer drankjes nodig hebt voor hetzelfde gevoel.
Teveel energydrank
Naast het opslaan van vet, de kans op diabetes type 2 en het steeds minder worden van het effect van de drank, zijn er ook nog andere nadelige gevolgen.
- De hoeveelheid cafeïne zorgt voor rusteloosheid en geïrriteerdheid.
- Het geeft een boost suiker.
- Het is hoog in calorieën.
- Het verhoogt je bloeddruk
- Je slaap slecht, bent hyperactief en stort in na een energieke periode.
- Het tast je centrale zenuwstelsel aan.
- De combinatie om te mixen met alcohol is heel gevaarlijk. Het tast je centrale zenuwstelsel aan.
- En het is verslavend!!!!
Als men zo verstandig is om te stoppen met het drinken van energydrank komen daar ook ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, concentratiestoornissen en soms depressies bij kijken. Is er een vervanger van drankjes? Ja! Eet gezond en haal je energie uit voeding. Een banaan zorgt voor snelle energie en als je daarnaast een eiwit eet, zoals b.v yoghurt of kaas, zorg je er ook nog eens voor dat het eiwit je energie stabieler maakt en je er dus langer plezier van hebt. Je hebt bij een gezond leefpatroon geen energydrank nodig om energiek door het leven te gaan!